keskiviikko 28. maaliskuuta 2012

Arvostelu kirjasta


Luin John Boynen kirjoittaman Poika raidallisessa pyjamassa -kirjan. Kirja on julkaistu vuonna 2006. Suomenkielinen julkaisu ilmestyi vuonna 2008, ja sen on suomentanut Laura Beck.
 
Kirja kertoo 9 vuotiaasta Brunosta ja siitä, kun hänen perheensä muuttaa pois Berliinistä juutalaisten työleirin lähelle ja kuinka Bruno yrittää sopeutua uuteen kotiinsa. Hän tapaa piikkilanka-aidan luona pojan, Shmuelin, josta tulee hänen ystävänsä. Bruno alkaa lopulta viihtyä uudessa kodissaan paremmin kuin Berliinissä ja alkaa miettiä haluaako enää palata takaisin Berliinin.

Kirjan päähenkilö on 9-vuotias saksalaispoika Bruno, joka muuttaa perheensä kanssa Berliinistä Puolaan keskitysleirille, jossa hänen isänsä on töissä. Luonteeltaan Bruno on naiivi, eikä aina täysin ymmärrä, mitä hänen ympärillään tapahtuu. Brunon rakkain harrastus on tutkimusmatkojen tekeminen.

Shmuel on puolalainen juutalaispoika, johon Bruno tutustuu tutkimusmatkallaan. Shmuel joutui Auschwitzin keskitysleirille perheensä kanssa. Hän joutuu aina pitmään yllään raidallista, pyjaman tapaista asua. Shmuelilla ja Brunolla on sama syntymäpäivä, 15.4.1934

Gretel on Brunon isosisko ja on tätä kolme vuotta vanhempi. Bruno kutsuu Gretelia toivottomaksi tapaukseksi. Gretel tykkää leikkiä nukeilla.

Brunon perheeseen kuuluvat myös äiti ja isä, joka toimii keskitysleirin komendanttina, sekä kotiapulainen Maria.

Kirjan alussa miljöönä toimii Brunon perheen viisi kerroksinen talo Berliinissä. Pian he kuitenkin muuttavat Berliinistä uuteen ja pienenpään taloon aivan Auschwitzin keskitysleirin viereen. Kirjassa käydään aidalla, joka erottaa leirin ja muun maailman toisistaan, sekä aivan kirjan lopussa aidan toisella puolella leirillä, mikä ei ole lohduttava näky.

Pidin kirjasta, sillä sitä oli helppo lukea. Se ei myöskään tylsistyttänyt missään vaiheessa.

1 kommentti:

  1. Esittelet tekstissäsi teoksen juonta, henkilöitä ja miljöötä asianmukaisesti ja riittävästi. Et kuitenkaan juurikaan arvioi tai arvostele kirjailijan valintoja, mikä myös kuuluisi kirja-arvosteluun. Löysitkö teemaa tai teesiä? Arvosana 7+.

    VastaaPoista